ShareShare | print|
E-mail deze pagina

Vers van de pers: Zingen met Bruegel: oude liedjes voor jonge kinderen

» 04/06/2019

Vers van de pers: Zingen met Bruegel: oude liedjes voor jonge kinderen

Zingen met Bruegel. Oude liedjes voor jonge kinderen
(Uitgave ANZ, 2019 – ISBN 978-90-817690-1-3)

In het kader van een liedproject van het ANZ ontwikkelde het SVM een lieddatabank én een bundel met volksliedjes en spelletjes, geïnspireerd door het bekende schilderij Kinderspelen van Pieter Bruegel. Deze fraai uitgegeven bundel bevat de melodieën en teksten van twintig bekende en minder bekende volksliedjes voor kinderen én een cd waarop de liedjes in leuke arrangementen te horen zijn.

Pieter Bruegel de Oude (1525? -1569) is de belangrijkste schilder uit de Lage Landen van de 16de eeuw. Over zijn leven weten we weinig en er zijn amper veertig schilderijen van zijn hand bekend, zo blijft hij een raadselachtig en intrigerend figuur. Hij schilderde allegorische en religieuze taferelen, landschappen en volkstaferelen en uit die schilderijen leren we dat hij geboeid was door de natuur en door de mens. Zijn groot gevoel voor humor leverde hem de bijnamen van ‘Peer de drol’ en ‘Vieze Bruegel’ op, die verwijzen naar zijn plezante en koddige schilderijen. Maar Breugel was meer dan dat. In zijn schilderijen klaagde hij ook wantoestanden zoals heksenprocessen en godsdienstoorlogen aan en bovendien zitten ze vol symboliek. Op het eerste gezicht lijken zijn schilderijen eenvoudig en eenduidig, maar ze zijn van een verbluffende kwaliteit en de veelgelaagde complexiteit van de beeldinhoud daagt de kijker uit.

In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. En dat wordt zowel in Vlaanderen als in het buitenland herdacht. Naast prestigieuze tentoonstellingen worden tal van activiteiten georganiseerd, van lezingen en concerten over fiets- en wandeltochten tot Bruegelfeesten. Bruegel blijft inspireren en enthousiasmeren, en doet ons in deze bundel zelfs zingen. Met zijn bekende schilderij Kinderspelen uit 1560 neemt hij ons mee op sleeptouw en laat hij ons oude volksliederen herontdekken. Het schilderij straalt een en al kinderlijke vreugde uit, een bruegeliaans plezier dat ook in volksliederen te vinden is. Met Bruegels Kinderspelen als gids zochten en vonden we oude liedjes en spelletjes die nu nog kinderen kunnen aanspreken en blij maken. Met deze liedbundel willen we leerkrachten, maar ook ouders, grootouders en jeugdleiders, op weg zetten om op een speelse manier bekende en minder bekende pareltjes uit het liederenerfgoed mee te geven. En dat onder het motto, ‘zo d’ouden zongen, zo piepen de jongen’. Al is dat dan geen schilderij van Bruegel, maar van een andere Vlaamse meester, Jacob Jordaens.

Maar we laten u nu niet langer op hete kolen zitten – en dit gezegde staat wél op Bruegels schilderij De verkeerde wereld waarop hij meer dan honderd spreuken en gezegdes afbeeldt. We wensen je veel bruegeliaans zangplezier!

De bundel is te koop via het ANZ.