ShareShare | print|
E-mail deze pagina

Studienamiddag over Vlaamse Opera - 26 november 2015

» 28/10/2015

Studienamiddag over Vlaamse Opera - 26 november 2015

Op  26 november 2015 organiseren het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek, Labo XIX&XX (een onderzoeksgroep van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen), en Opera Vlaanderen een studienamiddag over Vlaamse opera: ‘Van Keizer Karel tot de Herbergprinses: Vlaams muziektheater in binnen- en buitenland’. Er worden lezingen gegeven over verschillende aspecten van het Vlaamse operaleven (uit de negentiende en twintigste eeuw) en er worden nieuwe publicaties voorgesteld: partituuruitgaven, een jaarboek, een bundel over Vlaamse opera’s en de geannoteerde memoires van Joseph Ryelandt. Tijdens een debat buigen verschillende operaspecialisten zich over de vraag waarom het (al dan niet) zinvol is Vlaamse opera vandaag te programmeren en te bestuderen. Bovendien worden de allereerste Canon van de Vlaamse muziek (1600-2000) en de online oeuvrecatalogus van Peter Benoit gepresenteerd. De studienamiddag wordt besloten met aria’s en duetten uit opera’s van Armand Limnander, Jan Blockx en François-Auguste Gevaert.

Met medewerking van dr. Adelheid Ceulemans (Koninklijk Conservatorium Antwerpen), Jan Dewilde (Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Studiecentrum voor Vlaamse Muziek), Johanna Ferket (Universiteit Antwerpen, FWO Vlaanderen), Luc Joosten (Opera Vlaanderen), Joris Grouwels (bariton), Pauline Lebbe (sopraan) en Joshi Hermans (piano).

Dit symposium vloeit voort uit een onderzoeksproject van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (2013-2015): ‘Van Ninette tot Herbergprinses: zangspelen en opera’s uit de Zuidelijke Nederlanden (1759-1907) en de positie van het Nederlands als zangtaal’.

STUDIENAMIDDAG Van Keizer Karel tot de Herbergprinses: Vlaams muziektheater in binnen- en buitenland

26 november 2015, 14.00-18.00
Opera Vlaanderen Gent
(Schouwburgstraat 3, 9000 Gent)
Deelname aan de studienamiddag is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk via studiedag@svm.be.