Componisten menu

ShareShare | print|
E-mail deze pagina

Singelée, Jean-Baptiste

Brussel, 25/09/1812 > Oostende, 29/09/1875

Biografie

Singelee, Jean-Baptiste

door Annelies Focquaert

Zijn broer Charles, die violist was, stond in voor zijn eerste muzieklessen. In 1828 werd hij toegelaten aan de Koninklijke muziekschool van Brussel (het latere Conservatorium), waar hij leerling werd van Nicolas-Lambert Wéry. Amper een jaar later behaalde hij zijn eerste prijs. Hij reisde daarop naar Parijs waar hij na een carrière in minder bekende orkesten, eerste violist werd in het orkest van het pas opgerichte Théâtre Nautique, dat toen onder leiding stond van Charles-Louis Hanssens. Toen dit theater failliet ging werd Singelée ingelijfd bij het orkest van de Opéra-Comique. Bij zijn terugkeer naar Brussel, enkele jaren later, werd hij violist van het orkest van De Munt, waar hij in 1839 Meerts opvolgde als eerste violist. Hij behield deze functie 16 jaar lang (tot in 1855 dus) en maakte van de gelegenheid gebruik om verschillende kleine balletwerken te componeren die in de uitgevoerde opera's werden opgenomen. Hij componeerde zelf ook twee volledige balletten. Vanaf 1849 was hij ook orkestmeester van het Orchestre de Vaudeville. 

Zijn adoptiedochter Louisa (1844-1886) werd door hem opgeleid als violiste en zangeres en met haar ondernam hij een concertreis door Frankrijk, waar hij ook een tijdlang dirigent was van het theater van Marseille. In 1858 [Fétis schrijft 1852] keerde hij terug naar België om er dirigent te worden van het casino en het theater in Gent. In 1868 vertrok hij naar Antwerpen, waar hij het orkest van het theater onder zijn hoede kreeg. In Brussel werd hij vervolgens tweede dirigent van De Munt, waar hij de eerste dirigent Ch.-L. Hanssens opvolgde na diens dood in 1869 en er bleef tot in 1872. Hij dirigeerde ook enkele jaren de concerten van de "Association des artistes musiciens de Bruxelles" en bij het Kursaalorkest in Oostende was hij eerste dirigent van 1867 tot 1875.

Singelée componeerde onder meer twee concerto's voor viool, verschillende fantasieën met pianobegeleiding (meestal op motieven uit bekende opera's), balletmuziek, een Fantaisie Pastorale op. 56 en muziek voor saxofoon (soli, fantasieën, kwartetten). In samenwerking met Sor schreef hij de muziek van een ballet, Arsène ou la Baguette magique, dat werd opgevoerd in Brussel in 1845. Ongeveer 140 van zijn werken werden uitgegeven. 

© Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw - Annelies Focquaert