Componisten menu

ShareShare | print|
E-mail deze pagina

Loret, Clément

Dendermonde, 12/10/1833 > Bois-Colombes (Parijs) (FR), 14/02/1909

Biografie

Loret, Clément

door Annelies Focquaert

Clément Loret stamde uit een familie die al twee eeuwen lang orgelbouwers en organisten had voortgebracht. Zijn vader en grootvader waren allebei verbonden aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Dendermonde en er was ook een familieband met de orgelbouwers Hippolyte en François-Bernard Loret. Van zijn vader Joseph-Jean kreeg Clément zijn eerste muzieklessen. Als kind van zeven speelde hij al kleine stukken tijdens de mis en een jaar later kon hij al een hele mis aan. 

In 1846 werd zijn vader in Mons benoemd als organist en Clément vervolgde zijn studies bij Jules Denefve, directeur van het conservatorium aldaar. In 1851 werd hij toegelaten aan het Brusselse Conservatorium, waar hij les volgde bij Fétis (contrapunt) en Lemmens (orgel). Loret behaalde samen met Alphonse Mailly de eerste prijs orgel in 1854.

In 1855 maakte Loret in Parijs kennis met de harmoniumbouwer Mustel, die hem overtuigde om zich in Parijs te vestigen. Loret trad vaak op als harmoniumspeler en werd achtereenvolgens organist van het Panthéon, de parochiekerk van Suresnes (bij Parijs) en Notre-Dame-des-Victoires.

In 1857 werd Clément Loret aangenomen als orgelleraar aan de ‘École de Musique religieuse’ van Niedermeyer. In die hoedanigheid speelde hij een grote rol in de ontwikkeling van de Franse orgelschool en gaf hij les aan onder meer Gabriël Fauré, Léon Boëllmann en Eugène Gigout. In hetzelfde jaar werd hij op voorstel van Niedermeyer organist van Saint-Louis d’Antin, een plaats die hij zeker tot 1880 behield. 

Al in 1859 bood Loret met zijn Exercices journaliers een staalkaart aan van zijn pedagogie in La Maîtrise (het muziektijdschrift van de ‘École Niedermeyer’), al gauw gevolgd door de twee boekdelen van zijn 24 Exercices (1861) en zijn magnum opus Cours complet d’orgue (ca. 1877-1880) in vier delen, met ook aandacht voor orgelbouw en - geschiedenis. Hij componeerde ook veel harmonium- en pianomuziek, liederen en liturgische werken, het merendeel in eigen beheer uitgegeven. Sluitstuk van zijn componistenloopbaan vormen Les Fêtes religieuses voor orgel, een verzameling gebruiksstukken voor de grote liturgische feesten van het jaar.

Zijn zoon Victor Loret huwde met de dochter van Alexandre Guilmant en was één van Frankrijks meest bekende Egyptologen. Een andere zoon, Charles Loret, zette de uitgeversactiviteiten van de familie verder.

© Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw - Annelies Focquaert