Korte handleiding

U kan zoeken via eenvoudig zoeken of via uitgebreid zoeken

Bij eenvoudig zoeken kan er gezocht worden op vier verschillende zoeksleutels:  

 

1. Trefwoord:

Hier vult u eender welk woord in dat kan voorkomen in de compositie, bv. de titel, het liedincipit (de eerste woorden van het lied), bijvoorbeeld ‘maagd’, ‘mei’, ‘Maria’, enz. Wanneer u dan op de zoeken-knop klikt, verschijnen de zoekresultaten. Om per resultaat de volledige fiche te zien, dient u op de titel van de compositie te klikken.

2. Componist

Hier kan u een keuze maken uit een openvallende componistenlijst, waarin alle componisten staan opgelijst die Gezellecomposities hebben geschreven. Ook hier kiest u een componist en klikt dan op zoeken. Alle zoekresultaten van deze componisten zullen verschijnen, via de titel van de compositie worden de volledige fiches weergegeven.

3. Bezetting

Hier kan u een keuze maken uit een openvallende lijst met verschillende bezettingen, waaruit gekozen kan worden. Er kan gekozen worden tussen declamatie, koor, kinderkoor, mannenkoor, vrouwenkoor en zang. Wanneer u één van deze bezettingen kiest en op zoeken klikt, verschijnen alle zoekresultaten voor deze bezetting. Via de titel van de compositie worden de volledige fiches weergegeven.

4. Categorie

De verschillende composities in de Gezelledatabank werden onderverdeeld in diverse categorieën naargelang de bezetting. Ook hier kiest u een bepaalde categorie, klikt op zoeken voor de lijst resultaten en op de titel van de compositie voor de volledige fiche.

De optie uitgebreid zoeken gebruikt u best wanneer u verschillende zoeksleutels met elkaar wil combineren, zoals bijvoorbeeld componist en bezetting.

Voorbeeld:     

Remi Ghesquiere heeft 103 Gezellecomposities geschreven. Om alle Gezellewerken te vinden die Remi Ghesquiere schreef voor mannenkoor, selecteert u Ghesquiere in de openvallende componistenlijst en koorwerk mannenkoor bij categorie. Er komen in totaal vier zoekresultaten, met andere woorden: van Remi Ghesquiere staan er vier Gezellecomposities voor mannenkoor in de databank.