Componisten menu

ShareShare | print|
E-mail deze pagina

Hanssens, Charles-Liévin [aîné]

Gent, 04/05/1777 > Brussel, 06/05/1852

Biografie

Hanssens, Charles-Liévin [aîné]

door Evy De Smedt

Charles-Liévin-Joseph Hanssens koos net als zijn oudere broer Joseph-Jean voor een muzikale carrière. Zijn eerste vioolonderricht kreeg hij van Wauthier en compositie van Verheyen. Hanssens trok één jaar naar Parijs waar hij harmonie studeerde bij Henri-Montan Berton. Vervolgens keerde hij terug naar zijn geboortestad Gent om zijn studies te vervolledigen bij zijn broer Joseph-Jean en de violist Ambroise Femy.

Zijn carrière als dirigent begon Hanssens in 1802, in het ‘Théâtre de Rhétorique’, in Gent. Hij verliet dit amateurtheater al snel, om de Franse vereniging ‘Mademoiselle Fleury’, dat concerten gaf in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, te dirigeren. In 1804 werd Hanssens dirigent van het Antwerps theater maar hij keerde nog datzelfde jaar terug naar het ‘Théâtre de Rhétorique’ in Gent, dat hij zou dirigeren tot 1825. In dat jaar volgde hij Charles Borremans op als dirigent van het orkest van De Munt in Brussel.

Koning Willem I van Nederland stelde in 1827 Hanssens aan als dirigent van zijn hoforkest. Een jaar later werd hij door Willem I aangesteld als inspecteur van de Koninklijke muziekschool van Brussel, het latere Conservatorium. Na de Belgische Omwenteling werd Hanssens om politieke redenen (hij ondernam enkele stappen ten voordele van Willem I) in verdenking gesteld, onder arrest geplaatst en verbannen uit De Munt. In 1835 werd hij terug aangesteld als dirigent van De Munt, maar in 1838 werd hij er opnieuw ontslagen. In 1840 keerde Hanssens nog een derde keer terug naar De Munt en ging hij er ook in investeren. Deze investering liep fout af waardoor Hanssens zijn laatste jaren in armoede zou leven.

Hanssens schreef vier opera’s, Alcibiade, La partie de trictrac ou la belle-mère, Les dots en Le solitaire de Formentera. Daarnaast schreef hij ook nog enkele religieuze werken: zes missen, zes motetten en een cantate.

© Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw - Evy De Smedt