Andries, Jean

Gent, 25/04/1789 > Gent, 21/01/1872

Biografie

Andries, Jean

door Jan Dewilde

De violist, cellist, componist, pedagoog en musicoloog Jean Andries begon zijn carrière in 1813 als violist bij het orkest van het theater van zijn geboorteplaats Gent. Enkele jaren later werd hij er eerste vioolsolo, een functie die hij 35 jaar lang zou vervullen. In 1835 werd hij vioolleraar en leraar kamermuziek aan het pas opgerichte conservatorium van Gent. Na Mengals dood in 1851 volgde hij hem op als conservatoriumdirecteur, waarbij hij (naast de cursussen die hij reeds gaf) ook nog die van harmonie en compositie onder zijn hoede nam. Hij leidde er de klas van samenspel en doceerde ook harmonie en compositie. De reorganisatie van het conservatorium in 1857 maakte een einde aan zijn directeursfunctie. Omdat zijn vioolonderwijs technisch onder lag bij de school van Baillot en de Bériot, werd hij op 10 december 1859 ook als vioolleraar op rust gesteld.

Over zijn pedagogische activiteiten schreef Bergmans in zijn boek over de geschiedenis van het conservatorium van Gent: "Artiste consciencieux, Andries était convaincu qu'un musicien qui ne sait que jouer de son instrument n'est pas plus artiste qu'un peintre qui ne sait que manier le pinceau; aussi initiait-il ses élèves aux compositions des grands maîtres; il dirigeait, avec un véritable enthousiasme, les classes d'ensemble de musique instrumentale qui exécutaient les quatuors de Haydn, de Mozart et même de Beethoven."

Zijn muzikale oeuvre omvat onder andere het muziekdramatische werk L'orpheline, het vioolconcertino La tempête, veel kleine stukken voor viool en cello, en romances.

Andries schreef ook muziektheoretische werken, onder andere over de beiaard en de geschiedenis van de fluit.

© Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw - Jan Dewilde