Componisten menu

ShareShare | print|
E-mail deze pagina

Ancot, Louis

Brugge, 03/06/1803 > Brugge, 04/09/1836

Biografie

Ancot, Louis

door Annelies Focquaert

Louis Ancot kreeg zijn eerste muzieklessen in viool en piano van zijn vader Jean Ancot sr. Over hoe lang deze opleiding duurde is geen eenduidigheid te vinden: Fétis vermeldt "depuis l'âge de cinq ans jusqu'à sa dix-septième année", meer recente bronnen (Maertens, Roquet) vermelden tussen 1808 en 1812. Na zijn opleiding maakte hij als pianist concertreizen naar Frankrijk, Italië, Nederland, Schotland en Engeland. Sommige bronnen vermelden ook nog een verblijf in Parijs. Hij kwam terecht in Londen, waar hij pianist werd van de hertog van Sussex. Niet toevallig, want zijn oudere broer Jean jr., was pianist van de hertogin van Kent (de moeder van de latere koningin Victoria) - en deze beide koninklijke hoofden waren broer en zus.

Niet lang daarna vestigde Ancot zich als pianoleraar in achtereenvolgens Boulogne (waar zijn broer toen ook actief was) en Tours, waar hij enkele jaren verbleef. Rond 1825 gaf hij in Brussel enkele concerten samen met zijn broer. Na de revolutie van 1830 keerde hij terug naar zijn geboortestad Brugge, waar hij korte tijd pianoleraar was in het pensionaat van de Engelse Dames, en waar hij overleed hij op 33-jarige leeftijd.

Tijdens zijn leven werden 47 werken uitgegeven, onder meer in Edinburgh, Londen en Parijs. Ze bestaan uit onder meer sonates, fantaisieën, airs variés, werken voor vierhandig piano, fuga's, studies, concerto's, orkestouvertures en liederen. 

© Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw - Annelies Focquaert