Ga verder naar de inhoud

Van Wassenhoven, Paul

° Lier, 16/07/1877 — † Lier, 29/01/1953

Biografie

Annelies Focquaert

Paul Van Wassenhoven stamde uit een kunstzinnige familie: zowel zijn grootvader Simon als zijn vader Theodoor waren musici. Na zijn humaniora in Lier ging Paul Van Wassenhoven muziek studeren aan het Lemmensinstituut in Mechelen (1894), waar hij onder leiding van Edgar Tinel de klassen van klavier, orgel, harmonie, contrapunt en fuga volgde. Midden tijdens zijn laatste mondelinge en praktische examens - hij behaalde het hoogste diploma voor orgel, de Prijs Lemmens-Tinel - overleed zijn moeder. Vlak nadien nam hij de functies over van zijn vader, die kapelmeester en organist was in de Sint-Gummaruskerk in Lier. Paul bleef tot aan zijn dood, meer dan 50 jaar lang, op post. Hij componeerde heel wat religieuze muziek voor ‘zijn’ kerk, bijvoorbeeld een tweehonderdtal motetten, drie missen (Missa in honorem Sctae Caeciliae, Missa pro pace, Missa festiva in honorem Sancti Gummari) een Requiem en een Te Deum. Daarnaast schreef hij liederen zoals Het Kindje, Kom rust op mijn harte, mijn engel, Vliegt de Blauwvoet!, Mijn huis, mijn dorp, mijn land, O, ’t ruischen van het ranke riet en Communielied. In de reeks De Vlaamsche Zanger verschenen de liederen De Vlaamsche Officier en De dag des Heeren.

Als bestuurder van de Koninklijke Zangmaatschappij Orpheus, waar hij vanaf 1897 de fakkel overnam van zijn vader, componeerde Van Wassenhoven talrijke koorwerken, zoals Vermeetlen, De stemme Gods, Aan de Maas, De helden van 1302, God in de Lente, Uchtendhymne en De Noren (1908). Daarnaast was hij ook dirigent van het populaire Lyra-orkest (waarmee hij verschillende operettes uitvoerde) en van de symfonische vereniging De Lier die hij zelf oprichtte in 1927. Hij was ook voorzitter van de syndicale vereniging ‘Toonkunstenaarskamer’ (opgericht in 1919). Als muziekleraar aan het Sint-Gummaruscollege (1899-1932) en de Rijksnormaalschool (1910-1937) schreef hij ook verschillende gelegenheidswerken en nadat hij met de harmonie ‘de Xaverianen’ (waarvan hij ondervoorzitter was) de opera Joseph van Méhul had uitgevoerd, componeerde hij zelf de zangspelen Esther en Fabiola (1932, zijn grootste succes). Ook verschillende kinderoperettes stonden op zijn actief, onder meer Gerrit en Greetje, Het gouden kasteel en De blauwe diamant. Renaat Veremans kreeg les van hem, al is niet duidelijk waar en wanneer. Het Stadsarchief van Lier bewaart een groot deel van zijn partituren.

De Stad Antwerpen, 28 februari 1930, p. 1115.

Bibliografie

Anderen over deze componist

  • Arras, L.: Paul Van Wassenhoven, in: Muziek-Warande, jrg. 6, nr. 12, 1 december 1927, p. 245-249.
  • Geuens, D.: Van vernielde Pallieterstad naar verzuilde Zimmerstad. Het culturele leven in Lier in het interbellum, via < http://www.ethesis.net/lier/lier_hfst_1_3.htm>, online op 05/05/2014.
  • Levaux, T.: van Wassenhoven Paul, in: Dictionnaire des compositeurs de Belgique du moyen âge à nos jours, Ohain-Lasne, 2006, p. 672.
  • N.N.: [diverse documenten rond Paul Van Wassenhoven] via <www.kempenserfgoed.be >, online op 05/05/2014.
  • N.N.: Orgelnieuws - Lier, in: De Praestant, jrg. 2, nr. 2, april 1953, p. 35.
  • N.N.: Kroniek-Chronique - Lier, in: Musica Sacra, jrg. 54, nr. 1, maart 1953, p. 53.
  • Robijns, J. en Zijlstra, M.: Wassenhoven Paul Van, in: Algemene Muziek Encyclopedie, dl. 10, Haarlem-Weesp, 1984, p. 224.
  • Roquet, F.: Paul Van Wassenhoven, in: Lexicon Vlaamse componisten geboren na 1800, Roeselare, 2007, p. 844-845.
  • Sarolea, R. [Leo Arras]: Vlaamsche Koppen - Paul Van Wassenhoven, in: De Stad Antwerpen, nr. 50, 28 februari 1930, p. 1115.
  • Sosson, P.: Ecole de musique religieuse à Malines, in: Musica Sacra, jrg. 19, nr. 2, september 1899, p. 10-11.

Historische teksten

Vlaamsche Koppen - Paul Van Wassenhoven

R. Sarolea [Leo Arras]

Van Wassenhoven is geboren op 16 Juli 1877. In het schoone stadje Lier, zijn geboortestad, waar hij voor het eerst het levenslicht mocht aanschouwen, daar ook zal zijn werk en zijn kunst liggen. Na te Lier, aan het Sint Gummaruscollege, zijn humaniora-studies voleind te hebben, ging hij naar het Lemmensgesticht te Mechelen, waar hij onder de leiding van Meester Edgard Tinel de onderscheidene klassen van klavier, orgel, harmonie, contrapunt en fuga volgde.

Eindexamen 1899

kanunnik Sosson

Suivant la coutume générale et commune à toutes les écoles, l’année scolaire, à l’ École de musique religieuse de Malines, a été clôturée, le 8 août dernier, par un concours public pour l’obtention des diplômes. […] La liste des candidats portait cinq noms: ceux de MM. Denil, de Saint-Gilles (Waes), Vermeulen, de Edeghem, Petit, de Eyne (Audenarde), Van Wassenhoven, de Lierre, et Durieux, de Malines.

Heb je een vraag of heb je een foutje opgemerkt? Zoek je een partituur?

Of heb je zelf nog meer informatie over deze persoon, contacteer ons dan.